Diğer Marka Hizmetleri

Avrupa Patent Tescili (epc)

Avrupa Patent Anlaşması (EPC), tek bir başvuru ile Avrupa Patent Anlaşmasına üye 38 ülkede aynı anda tescil alınmasını sağlayan başvuru şeklidir.

Avrupa Patent Sözleşmesi 01.11.200 tarihinde Türkiye’ de yürürlüğe girmiştir. Avrupa Patent Sözleşmesi bir patent başvurusu ile sözleşmeye dahil ülkelerin tamamında patent tescili yapılmasını sağlamaktadır.

Avrupa Patent başvurusu ile araştırma, inceleme ve tescil işlemleri EPO üzerinden yapıldığından ülkelerden tek tek başvuru yapılmasından daha düşük maliyetli ve daha hızlı sonuçlanmaktadır. Tescil kararından sonra ilgili ülkelerin ofislerine patent fasikülü başvurusu yapılarak ülkesel koruma sağlanmaktadır.  

TS 13340 Hizmet Yeterlilik Belgesine Sahip olan Patent A.Ş., Avrupa Patent Ofisi'ne (EPO) kayıtlı vekillik şirketidir.

Avrupa Patent vekilimiz ile işlemlerinizin doğrudan takibi sağlanmaktadır.  

Pct Patent Başvurusu

Patent İşbirliği Anlaşması’ na01.01.1996 tarihi itibari ile Türkiye’ de dahil olmuştur. Bu tarihten itibaren üye ülkelerin her hangi birinden başvuru yapılması ile başlayan 12 aylık süre içersinde üye ülkelerin tamamında başvuru yapılabilmektedir. PCT sistemi ile Dünya Fikri Sınai Haklar Örgütü (WIPO) tarafından başvurunuz alınmakta ve üye ülkelerin tamamında geçerli olacak bir araştırma raporu hazırlanmaktadır. Böylece hem süreç kısalmakta hem de maliyetler azalmaktadır.

PCT başvurusu yapılarak 152 ülkede faydalı model/ patent girişi yapılmaktadır. Başvuru ya da varsa rüçhan tarihinden itibaren 30 ay içerisinde 152 ülkeden giriş yapılması istenen ülkelerin harçları yatırılarak WİPO’ ya bildirilmesi halinde ilgili ülkelerde giriş sağlanmaktadır. Bu aşamadan sonra süreç her ülke için ayrı olarak devam etmektedir.

TS 13340 Hizmet Yeterlilik Belgesine Sahip olan Patent A.Ş., WIPO nezdinde işlem yapmaya yetkili vekillik şirketidir. Patent vekilimiz ile işlemlerinizin doğrudan takibi sağlanmaktadır.

Pct Ulusal Faz Girişi

Türkiye’ nin EPC ve PCT üyesi olması sebebi ile bu kapsamda yapılan patent başvurularının ulusal girişi de yapılabilmektedir. PCT başvurusu için yapılan ulusal faz girişi ile patentin Türk Patent ve Marka Kurumu vasıtası ile ulusal patent başvurusu gibi girişi yapılarak işlemlerine başlanmaktadır. UIusal faz ile girişi yapılan başvurularda Türk Patent ve Marka Kurumu araştırma raporu hazırlamadan doğrudan inceleme sürecine geçmektedir.

Türkiye’ ye normal şartlarda PCT başvurularının girişinin yapılabilmesi için; varsa rüçhan tarihinden yoksa başvuru tarihinden itibaren 30 ay süre tanınmaktadır. Bu süre ek ücret ödenerek 33 aya kadar uzatılabilmektedir. Bu süre içerisinde başvurunun Türkiye’ de ulusallaştırılması için prosedürde başlatılmış olur.

Ulusal safhaya giriş için patent başvurusunun araştırma raporu varsa bu rapor göz önünde bulundurularak sürecin devamı sağlanır. Aynı şekilde İnceleme raporu bulunuyorsa bu rapor dikkate alınarak sürecin devam etmesi sağlanmaktadır. 30 aylık süre içinde başvurunun kaydettiği ilerlemeye bağlı olarak Türk Patent ve Marka Kurumu işlemlerin devamını sağlar ve tescil kararı çıktıktan sonra da başvuru tescile bağlanarak Türkiye’ de koruması sağlanmış olur. Süreç boyunca işlemlerin zamanında yapılması ve görüş bildirimi harç ücretleri gibi süreli işlemlerin ilgili süre içinde yapılması gerekmektedir. Bununla beraber korumanın devam etmesi için sicil ücretlerinin süresi içerinde yatırılmasına özen gösterilmelidir.

Avrupa Patenti Validasyonu

Avrupa Patenti kapsamında yapılan başvuruların Türkiye’ de geçerli olabilmesi için Türkiye’ de validasyonunun sağlanması gerekmektedir.  Validasyon işlemi yapılabilmesi için Tarifname takımının Türkçe çevirisinin yapılması ve harçların ödenerek Türk Patent ve Marka Kurumu’ na sunulması gerekmektedir. Tarifname takımının patent başvurularının korumasında esas olduğu göz önünde bulundurularak tercümenin konusunda uzman çevirmenler tarafından yapılması gerektiği unutulmamalıdır. Başvuru ile ilgili olarak hak kaybı ve yanlış anlaşılmaların önüne geçilebilmesi açısından bu durum dikkate alınmalıdır.

Validasyon işleminin Avrupa patentini tescil kararının Avrupa Patent Bülteninde yayınlanmasını takip eden 3 ay içerinde yapılması gerekmektedir. Bu sürenin aşılması halinde Türkiye’ de giriş yapılması mümkün olmamaktadır. Bu süre içerisinde tercüme için ilgili ücret ödenerek 3 ay ek süre talep edilmesi mümkündür.

Validasyon işlemi ile tescile bağlanan patent başvuruları için sicil ücretlerinin ödenmesi gerektiği unutulmamalı ve süresi içerisinde ödeme yapılarak hak kayıplarının önüne geçilmesine dikkat edilmesi gerekmektedir.

Yurt Dışı Patent İzleme

Patent/ faydalı model başvurularının yapıldıkları ülkede geçerli olmaları sebebi ile yurt dışında da tescile bağlanmaları gerekmektedir. Bu nedenle de yurt dışı başvuruları yapılmakta ve patent korumasının bu ülkelerde de geçerli olması sağlanmaktadır.

Patent başvurunuzun Türkiye dışında da geçerli olması amacı ile yapılan başvuru ile beraber patentinizin yurt dışı patent bültenlerinde izleme işleminin de yapılması gerekmektedir. Bu sayede başvurunuzun benzerlerinin yayın süresinde tespit edilmesi ile tescile bağlanmaması adına itiraz edilmesi mümkün olmaktadır. Uzun süreçler sonunda geliştirip yurt dışında da korumak istediğiniz patentleriniz için tam koruma sağlanabilmesi için izleme hizmeti almayı ihmal etmemelisiniz.

Yurt Dışı Marka Tescili

Marka tescili yalnızca başvurunun yapıldığı ülkede koruma sağlamaktadır.  Bu nedenle ticaret yapılan ülkelerde de marka tescili yapılması gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Yurt dışı marka tescili yapılabilmesi için farklı yollar bulunmaktadır.

PATENT ailesi olarak konusunda uzman kadromuz ve yurt dışı vekillerimiz aracılığı ile prosedürlere uygun olacak şekilde yurtdışı başvurularınızın yapılmasını ve tüm süreçlerin takibini sağlamaktayız.

Yurt dışı marka başvurusu için seçilebilecek yollar;

Ülkesel Bazda Marka Tescil Başvurusu;

Markanın başvuru yapılan ülke dışında geçerli olabilmesi için yapılabilecek başvuru çeşitlerinden biri de ülkesel bazda başvuru yapılmasıdır. Ülkesel bazda başvuru her ülkenin kendi sistemi ve kendi vekilleri aracılığı ile yapılabilen bir başvuru çeşididir. Fakat her ülkenin marka başvuru süreci ve tescil süreci ile beraber maliyetler farklılık gösterdiğinden birden fazla sayıda ülke için başvuru yapılması söz konusu ise tercih edilmemektedir.

Madrid Protokolü (IR) Kapsamında Marka Tescil Başvurusu;

Ülkesel bazda yapılan marka başvurularının süreç ve maliyet açısından zorlayıcı olması sebebi ile Madrid Protokolü ile yapılan anlaşma sayesinde üye ülkelerde tek başvuru ile markanın girişinin yapılması sağlanmaktadır. Bu sayede ülkelerde tek tek başvuru yapılması ile ortaya çıkan maliyet ciddi oranda düşürülmüş ve her ülkenin ayrı ayrı yapacağı araştırma da tek seferde yapılarak süreç de kısaltılmıştır. 

Madrid Protokolü (IR) Kapsamındaki Ülkeler;

Arnavutluk (AL), Antigua ve Barbuda (AG), Azerbaycan (AZ), Ermenistan (AM), Avusturya (AT), Avustralya (AU), Bosna Hersek (BA), Bulgaristan (BG), Bahreyn (BH), Brunei Darüsselam Sultanlığı (BN), Saba (BQ), Butan (BT), Botsvana (BW), Benelüks (BX), Beyaz Rusya (BY), İsviçre (CH), Çin (CN), Kolombiya (CO), Küba (CU), Çuraçao (CW), Kıbrıs (CY), Çek Cumhuriyeti (CZ), Almanya (DE), Danimarka (DK), Cezayir (DZ), Estonya (EE), Mısır (EG), Avrupa Birliği (EM), İspanya (ES), Finlandiya (FI), Fransa (FR), Birleşik Krallık (GB), Gürcistan (GE), Gana (GH), Gambiya (GM), Yunanistan (GR), Hırvatistan (HR), Macaristan (HU), İrlanda (IE), İsrail (IL), İran İslam Cumhuriyeti (IR), Hindistan (IN), İzlanda (IS), İtalya (IT), Japonya (JP), Kenya (KE), Kamboçya (KH), Kırgızistan (KG), Kuzey Kore (KP), Güney Kore (KR), Kazakistan (KZ), Lao Demokratik Halk Cumhuriyeti (LA), Lihteştayn (LI), Liberya (LR), Lesoto (LS), Letonya (LV), Litvanya (LT), Fas (MA), Monako (MC), Moldova (MD), Karadağ (ME), Madagaskar (MG), Makedonya (MK), Moğolistan (MN),  Meksika (MX), Mozambik (MZ), Namibya (NA), Norveç (NO), Yeni Zelanda (NZ), OAPI- Afrika Fikri Mülkiyet Örgütü (OA), Umman (OM), Filipinler (PH), Polonya (PL), Portekiz (PT), Romanya (RO), Sırbistan (RS), Rusya Federasyonu (RU), Ruanda (RW), Sudan (SD), İsveç (SE), Singapur (SG), Slovenya (SI), Slovakya (SK), Sierra Lion (SL), San Marino (SM), Sao Tome (ST), Saint Martin (SX), Suriye (SY), Svaziland (SZ), Tacikistan (TJ), Türkmenistan (TM), Tunus (TN), Ukrayna (UA), Amerika Birleşik Devletleri (US), Özbekistan (UZ), Vietnam (VN), Zambiya (ZM), Zimbabve (ZW)

Avrupa Topluluk (CTM) Markası Tescil Başvurusu;

Avusturya, Finlandiya, İtalya, Estonya, Macaristan, Lüksemburg, Romanya, Bulgaristan, Fransa, Kıbrıs, Slovakya, Malta, İrlanda, İtalya,  Hollanda, Slovenya,  Çek Cumhuriyeti, Almanya, Letonya, Polonya, Portekiz, Litvanya, Yunanistan, Danimarka, İsveç, İngiltere ve Belçika olmak üzere 27 Avrupa Birliği ülkesinde Avrupa Topluluk Markası (CTM) başvurusu yapılarak tek seferde marka tescili yapılması sağlanmaktadır.  Topluluk markası işlemleri 01.01.1996 tarihinde yürürlüğe giren uygulama ile İspanya’ nın Alicante kentinde bulunan Topluluk Markası Ofisi (EUIPO) tarafından sürdürülmektedir. Tek başvuru ile tüm ülkelerde tescil işleminin yapılmasını sağladığından ekonomik ve kapsamlı bir marka tescil şekli olmakla beraber; bir ülke tarafından reddedilen marka tüm ülkelerde geçersiz sayılmaktadır. Bu durum olumsuz gibi görülse de markanın korunması ve olası dava süreçleri açısından daha kuvvetli bir tescil sağlamaktadır.     

OAPI (Afrika Birliği)Marka Tescil Başvurusu;

Benin, Kamerun, Burkino Faso, Kongo, Ekvator Ginesi, Mali, Çad, Gabon, Gine, Togo, Moritanya, Nijer, Orta Afrika Cumhuriyeti, Senegal, Gine Bissau ve Fildişi Sahilleri olmak üzere 16 Afrika ülkesinde OAPI (Afrika Sınai Mülkiyet Hakları Organizasyonu) sayesinde tek seferde başvuru yapılmasını sağlayan sistemdir. Bu sayede tek bir başvuru yapılarak markanın ilgili ülkelerde tescillenmesi sağlanmaktadır. 

Yurt Dışı Marka İzleme

Ticaret yapılan ülkelerde markanın korunması adına yapılan yurt dışı marka başvurusu ile koruma sağlanmakla beraber ilgili ülkelerde kötü niyetli kullanımdan kaynaklı yaşanabilecek kayıpların önüne geçilmesi amacı ile izleme hizmeti verilmektedir. Bu sayede global çerçevede markanızın izlenmesi ile benzer iş alanlarında benzer markaların tescillenmesinin önüne geçilebilmektedir.

Markanızın yurt dışında izlenmesi sayesinde yayına çıkan benzer markalara yurt içinde olduğu gibi itiraz edilerek tescile bağlanması engellenmektedir. Bu sayede yıllar içinde yatırım yaparak değeri artan markanızın her hangi bir taklidinin olmasının önüne geçilmektedir. Yayın süresi içinde itiraz edilmeyen markaların iptal davaları Türkiye’ dekine benzer şekilde uzun yıllar ve maliyetlere sebep olacağından yayın süresi içerisinde itiraz edilerek tescile engel olunması önem kazanmaktadır. Bu nedenle markanızın yalnız yurt içinde değil yurt dışında da izlendiğinden emin olmanızı tavsiye ederiz.

Yurt Dışı Tasarım Tescili

Patent, Faydalı Model ve Marka da olduğu gibi Endüstriyel Tasarım başvuruları da yalnızca yapıldıkları ülkede geçerlidir. Bu nedenle ticari ilişki içerisinde olunan ülkelerde endüstriyel tasarımların korunması için başvuru yapılmalıdır. Endüstriyel Tasarım başvuruları için yurt dışı işlemlerinde farklı yollar bulunmakta olup, bu yollardan biri seçilerek başvuru yapılması mümkündür.

PATENT ailesi olarak konusunda uzman kadromuz ve yurt dışı vekillerimiz aracılığı ile prosedürlere uygun olacak şekilde yurtdışı başvurularınızın yapılmasını ve tüm süreçlerin takibini sağlamaktayız.

Yurt dışı tasarım başvurusu için seçilebilecek yollar;

Ülkesel Bazda Endüstriyel Tasarım Başvurusu;

Endüstriyel tasarım başvurusunun yapılan ülke dışında geçerli olabilmesi için yapılabilecek başvuru çeşitlerinden biri de ülkesel bazda başvuru yapılmasıdır. Ülkesel bazda başvuru her ülkenin kendi sistemi ve kendi vekilleri aracılığı ile yapılabilen bir başvuru çeşididir. Fakat her ülkenin endüstriyel tasarım başvuru süreci ve tescil süreci ile beraber maliyetler farklılık gösterdiğinden birden fazla sayıda ülke için başvuru yapılması söz konusu ise tercih edilmemektedir.

Avrupa Topluluk Tasarımı (RCD) Başvurusu;

Avrupa Topluluk Tasarım (RDC) Başvurusu; Almanya, İtalya, Avusturya, Kıbrıs Rum Kesimi, Belçika, Letonya, Bulgaristan, Litvanya, Çek cumhuriyet, Lüksemburg, Danimarka, Macaristan, Estonya, Malta, Fransa, Portekiz, Finlandiya, Polonya, Hollanda, Romanya, İngiltere, Slovakya, İrlanda, Slovenya, İspanya, Yunanistan, İsveç, Avrupa Birliği ülkelerinde geçerli olacak şekilde endüstriyel tasarım başvurusu yapılmasını sağlayan başvuru şeklidir.

Bu başvuru ile bir endüstriyel tasarım başvurusu ile üye ülkelerde başvuru girişi yapılmaktadır. Bu başvuru şeklinin; düşük maliyet, tasarım sayısı sınırlaması olmaması ve kısa sürede tescil alınabilmesi gibi avantajları bulunmaktadır.

Lahey Anlaşması Çerçevesinde Uluslararası Tasarım Başvurusu;

1 Ocak 2005 tarihi itibari ile Türkiye tarafından da imzalanan Lahey Anlaşması ile; Arnavutluk, Azerbaycan, Ermenistan, Bosna Hersek, Bulgaristan, Brunei Darüsselam Sultanlığı, Botsvana, İsviçre, Almanya, Danimarka, Estonya, Mısır, Avrupa Birliği, İspanya, Finlandiya, Fransa, Gürcistan, Gana, Hırvatistan, Macaristan, İzlanda, Japonya, Kamboçya, Kırgızistan, Kuzey Kore, Güney Kore, Lihteştayn, Letonya, Litvanya, Monako, Moldova, Karadağ, Makedonya, Moğolistan,  Namibya, Norveç, OAPI- Afrika Fikri Mülkiyet Örgütü, Umman, Polonya, Romanya, Sırbistan, Ruanda, Singapur, Slovenya, Sao Tome, Suriye, Tacikistan, Türkmenistan, Tunus, Ukrayna, Amerika Birleşik Devletleri ülkelerinde geçerli olacak şekilde endüstriyel tasarım başvurusu yapılması sağlanmıştır.

Bu başvuru ile WIPO’ ya Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından iletilen bir endüstriyel tasarım başvurusu ile üye ülkelerde başvuru girişi yapılmakta ve geçici endüstriyel tasarım belgesi çıkarılmaktadır. Sonrasında WIPO tarafından yayına çıkarılır ve seçilen ülkelerin ulusal ofislerine gönderilerek bu ofislerde değerlendirmesi yapılmaktadır. Her hangi bir itiraz ya da benzerlik görülmemesi halinde geçici endüstriyel tasarım tescil belgesi kesinlik kazanmaktadır.  

Bu başvuru şeklinin; düşük maliyet, tasarım konusu ürün için tek dilde tek dosya hazırlanması, başvuru sonrası işlemlerin tek merkezden yapılması ve kısa sürede tescil alınabilmesi gibi avantajları bulunmaktadır.

OAPI (Afrika Birliği)Endüstriyel Tasarım Başvurusu;

Benin, Kamerun, Burkino Faso, Kongo, Ekvator Ginesi, Mali, Çad, Gabon, Gine, Togo, Moritanya, Nijer, Orta Afrika Cumhuriyeti, Senegal, Gine Bissau ve Fildişi Sahilleri olmak üzere 16 Afrika ülkesinde OAPI (Afrika Sınai Mülkiyet Hakları Organizasyonu) sayesinde tek seferde başvuru yapılmasını sağlayan sistemdir. Bu sayede tek bir başvuru yapılarak endüstriyel tasarımın ilgili ülkelerde tescillenmesi sağlanmaktadır. 

Yurt Dışı Tasarım İzleme

Endüstriyel tasarım başvurularınız da patent, faydalı model ve marka başvuruları gibi yapıldıkları ülkede geçerli olmaktadır. Bu nedenle ticari ilişki içerisinde olunan ülkelerde de tasarımlarınızın korunması amacı ile başvuru yapılması gerekmektedir. Fakat sadece başvuru yapılaması yeterli olmadığından, başvurunun takibinin yapılması ve benzerlerine karşı korunması gerekmektedir.

Türkiye dışında ticari faaliyeti bulunan firmalar için tasarımlarının korunmasının yapılabilmesi için kapsamlı bir izleme işlemi yapılması gerekmektedir. Tasarımların izlenmesi için farklı alternatifler bulunmaktadır. Bu alternatiflerin başında tasarımın ilgili olduğu locarno sınıfına bağlı kalınarak izleme yapılması gelmektedir. Bu sayede aynı ürüne dair sınıfta yapılan bütün başvuruların izlenmesi sağlanmaktadır. Bunun dışında aynı sektörden firmaların başvurularının takibi ve genel olarak benzer ürünlerin izlenmesi şeklinde yapılabilmektedir.